Este uimitor modul în care natura a conceput corpul uman, cu o capacitate de adaptare și un bioritm propriu fascinant care ajută la conservarea energiei și la îmbunătățirea funcţionării organelor.
Știai că organismele noastre nu funcționează întotdeauna cu aceeași intensitate, ci cu fluctuații în activitate asociate cu perioadele de odihnă? În acest fel, sângele este mobilizat selectiv în organism de anumite organe, în funcție de bioritmul lor și de activitatea umană la momentul respectiv.
Influența alimentelor şi nu numai este puternic resimțită asupra acestui bioritm, facilitându-l sau deranjându-l. Este important să cunoaștem funcționarea corpului nostru pentru a înțelege ce atitudini ar trebui să avem, când și ce să mâncăm, cum să reacționăm la evenimentele exterioare.
Iată mai jos orele de refacere ale organelor noastre interne. Încearcă pe cât posibil să eviţi suprasolicitarea organelor în intervalele orare menţionate, astfel încât corpul tău să se refacă şi să se vindece în mod natural.
Şi, totuşi, cum putem ajuta concret la refacerea organelor? Să le luăm astfel pe rând 🙂
Este foarte important modul în care ne trezim dimineața. Fugim repede la telefon, să vedem ultimele noutăţi? Sau mai zăbovim puţin cât să facem trecerea de la starea de somn la cea de trezire cât mai uşor cu putinţă? Dacă ne-am uita cum se trezesc animalele dimineața, am descoperi că se întind prima dată, începând noua zi fără grabă. Să luăm exemplul lor și să încercăm să ne trezim în liniște dimineața, oferindu-ne mai multe momente de relaxare înainte de a începe orice activitate zilnică.
Mulți dintre noi se trezesc dimineața deja stresaţi, cu teama că nu vor avea timp să facă tot ceea ce și-au propus. Ar fi mai util să ne trezim puțin mai devreme decât de obicei, pentru a simți şi a ne bucura de pacea zilei care tocmai urmează să înceapă.
Între orele 7:00 și 9:00, funcția stomacului este la valoare maximă, așa că este indicat să serveşti micul dejun în tihnă, fără grabă. De asemenea, ar trebui luată în considerare calitatea și cantitatea de alimente consumate la această masă.
Între orele 9:00 şi 11:00, splina și pancreasul lucrează intens, în timp ce stomacul se odihnește. În acest interval, este recomandat să nu mănânci alimente greu de digerat sau prea multe dulciuri pentru a nu forța funcția pancreasului, cel care controlează glicemia.
Între orele 11:00 și 13:00, activitatea inimii este la capacitate maximă. În această perioadă, nu sunt recomandate mesele care necesită un consum suplimentar de energie, care preiau din energia necesară pentru activitatea intensă a inimii.
Intestinul subțire are o activitate intensă între orele 13:00 și 15:00. Cercetătorii spun că adesea s-a observat că un angajat cu normă parțială îndeplinește la fel de multe sarcini ca şi un angajat cu normă întreagă. De ce? Din cauza randamentului redus al corpului după ora 13:00, în special după un prânz copios. Activitatea intestinului subțire, cu un rol important în procesul de digestie, este ghidată de sistemul nervos autonom care poate fi blocat sau perturbat de stres sau nervozitate. Din acest motiv, se recomandă ca prânzul să fie luat în linişte, fără distrageri din mediul exterior.
Între 15:00 și 17:00, este perioada în care vezica urinară funcţionează la maximum. Vezica are un rol important în detoxifierea organismului, împreună cu rinichii. Acest lucru poate fi accelerat de ceaiurile diuretice, care au efecte maxime dacă acestea sunt băute până în ora 19:00, deoarece între orele 17:00 și 19:00 rinichii funcționează intens. Dacă în acest interval de timp te poți bucura de un ceai diuretic, alături de un masaj relaxant, este posibil să produci o detoxifiere și mai eficientă a organismului. După ora 19:00, nu este recomandat să bei prea multe lichide înainte de culcare.
Circulația sângelui are o activitate intensă între 19:00 și 21:00. Cercetătorii afirmă că, dacă mulți părinți au probleme cu capacitatea copiilor de a merge la culcare înainte de ora 19:00, după această oră a merge la culcare reprezintă chiar un “război” sau mai rău, care este de cele mai multe ori câștigat de copii. Acest lucru nu se întâmplă, fără un motiv: între 19:00 și 21:00 fluxul sanguin funcționează cel mai bine.
De la 21:00 la 23:00, se realizează acumularea intensă de energie în organism. Aceste două ore de recuperare a energiei sunt numite de cultura chineză, după un meridian al corpului, încălzitorul triplu. Cei care sunt sensibili la frig în această perioadă și cei care nu pot dormi decât într-o cameră caldă nu ar trebui să ignore acest semnal. Undeva a fost creat un dezechilibru fizic sau emoțional care are nevoie de atenție. Pentru mulți dintre noi, aceste 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru este chiar mai evident la tinerii care se gândesc să se distreze în această perioadă, în loc să doarmă.
Între 23:00 și 1:00, funcțiile vezicii biliare sunt îndeplinite intens. Aceasta, contribuind cu secrețiile sale la digestie, este un organ care, prin disfuncția sa, provoacă mari probleme întregului corp. Cei care se trezesc frecvent noaptea în această perioadă trebuie să se întrebe cumva despre afecțiuni ale vezicii urinare sau ale ficatului. Stresul și alimentele prăjite și grăsimile consistente seara împiedică funcționarea corectă a vezicii urinare.
Compresele umede și calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice în acest interval de timp. Ceaiul fierbinte, băut prin băutură cu 20 de minute înainte de masă ajută la activarea funcției vezicii urinare. În acest interval de timp, băuturile reci și alimentele trebuie evitate pe cât posibil. Dacă există probleme de funcţionare cu vezica sau ficatul, munca efectuată în timpul nopții este foarte dăunătoare, deoarece cele două organe nu se pot recupera.
Astfel, între 1:00 și 3:00 ficatul funcționează intens. Cu toate acestea, dacă structura sa este deteriorată, se poate reface în anumite condiții, important fiind un somn odihnitor, împreună cu încălzirea bună a corpului. Funcția hepatică suferă de toxicitatea alimentelor, alcoolului, nicotinei, precum și a stresului. Reține faptul că alcoolul și nicotina au un efect mult mai nociv între orele 1:00 și 5:00.
Între 3:00 și 5:00 dimineața, este timpul ca plămânii să funcționeze intens. Mulți fumători tuşesc mai mult dimineața, deoarece plămânii lucrează toată noaptea și acum elimină substanțele care nu ar trebui să se afle în interiorul lor.
Între orele 5:00 și 7:00, intestinul gros are o maximă de funcţionare. Alimentele rămân aproximativ 2 ore în intestinul subțire și chiar 20 de ore în cel gros. Eliminarea conținutului subțire indică probleme digestive în intestinul subțire, iar constipația relevă o toxicitate crescută a organismului.
Să ne sprijinim astfel organismul, mulţumindu-i în fiecare zi pentru treaba minunată pe care o face şi facilitându-i procesul de funcţionare.