Ca părinte îţi doreşti ca şi copiii tăi să crească sănătoși și fericiți. Desigur, aceasta include şi sănătatea și bunăstarea lor sexuală. Nu trebuie să știi absolut totul despre sex, trebuie doar să începi să vorbești, deschis şi onest, despre sexualitate alături de copiii tăi. Astfel, le vei putea oferi copiilor tăi informațiile și sprijinul de care au nevoie pentru a deveni adulți sănătoși și încrezători.
Părinții vor fi surprinși să afle că ei sunt de fapt adevăratele modele pentru adolescenți atunci când vine vorba de sex, şi nu filmele, muzica, sportul sau vedetele TV. De asemenea, părinții sunt considerați o sursă majoră de informații despre sex și sănătatea sexuală de către adolescenții lor (63%) și aproape jumătate (43%) consideră că părinții lor sunt cea mai utilă și valoroasă sursă de informații, se arată într-un studiu legat de atitudinile şi comportamentele sexuale în rândul copiilor şi adolescenţilor.
Iată pe scurt 10 trucuri de care să ţii cont în abordarea sexualităţii copiilor tăi:
Cum ai aflat despre sexualitate? Ce a fost bun, rău sau a lipsit? Ce ai fi vrut să fie altfel? Ce vrei să-ți înveți copiii? Cum îți dorești ca copiii tăi să învețe despre sexualitate? Ce pași poți face pentru a realiza acest lucru?
Încă de la naștere, foloseşte cuvintele corecte: penis, scrot, testicule, vulvă, vagin, sâni. Acesta este primul și cel mai important lucru pe care îl poți face. Dacă tu eşti confortabil să foloseşti aceste cuvinte, şi copiii tăi vor fi.
Transmiteți valorile copiilor tăi despre mai multe lucruri. Caută oportunităţile potrivite pentru aţi împărtăși valorile despre sexualitate. Reține faptul că a nu spune nimic, va permite altora – cum ar fi social media, prietenii sau colegii – să formeze valorile copiilor tăi.
Indiferent dacă vin copiii tăi sau tu începi conversația, rămâi calm și ascultă la fel de mult pe cât vorbești. Află ce anume înțeleg deja, punând întrebări blânde, cum ar fi: „Spune-mi ce știi despre asta?” Încurajază-ţi copiii să vorbească în ritmul lor, ascultând cu răbdare și calm. Arată-le că sunt demni de timpul și atenția ta, astfel, vor ști că pot pune orice întrebare.
Indiferent de vârsta lor, copiii tăi merită răspunsuri cinstite. Nu trebuie să fii expert; răspunsurile tale pot fi simple. Pregăteşte-te pentru întrebări, precum „De unde vin bebelușii?” Sau „Cum a intrat copilul în mama?” Ar fi util să ai cărți pe aceste subiecte pe care să le citeşti împreună cu copiii. Pe măsură ce cresc, întrebările devin şi mai complicate, astfel, că le poţi oferi cărți sau site-uri web pe care le pot explora singuri.
Cu toții învățăm cel mai bine prin repetare. Așteaptă-te ca şi copiii tăi să-ți pună întrebări, în mod repetat. Răspunsurile tale sunt liniștitoare pentru copiii mici și îi ajută pe adolescenți să primească mesajul potrivit la momentul potrivit. În cazul adolescenților, comunicarea repetată are un bonus. Ajută la creșterea confortului lor vorbind despre sex și favorizează o relație mai conectată între părinți și adolescenţi.
Oportunităţile de a vorbi despre sex sunt ușor de găsit. Sarcina unui prietene, o reclamă la prezervative sau o copertă a unei reviste poate provoca o discuție. Partajează informații, precum și opinii și valori. Navigarea pe internet, ascultarea muzicii sau vizionarea de filme și televiziune cu copiii tăi poate deschide ușa către conversații despre sexualitate.
Chiar dacă copiii tăi sunt adolescenți și nu ai vorbit prea mult despre sexualitate – găseşte momentul pentru a începe. Apreciază-le opiniile în alte domenii, iar ei pot decide singuri că este sigur să îți vorbească despre sex. Activităţile care nu necesită contact direct cu ochii – plimbările cu mașina, spălatul vaselor, lucrul în grădină – pot duce la conversații deschise și semnificative.
Susține educația pentru sănătate sexuală oferită în școala copiilor tăi. Cere-i medicului de familie să fie implicat în discuția cu adolescenții despre problemele de sănătate sexuală.
La fel ca în toate aspectele legate de parenting, ajută întotdeauna să ai simțul umorului.