Toată lumea se poate aștepta să aibă o criză ocazională de anxietate – poate că devii nervos înainte de un interviu sau o primă întâlnire – dar uneori, anxietatea nu se reduce, ceea ce poate indica o tulburare de anxietate.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Mentală (NIMH), există câteva tipuri diferite de tulburări de anxietate, inclusiv tulburări de anxietate generalizate, tulburări de panică și tulburări de anxietate legate de fobie, dar toate depind de un aspect important: atunci când sentimentele copleșitoare de îngrijorarea sau frica afectează viața de zi cu zi a unei persoane.
În timp ce tulburările de anxietate sunt adesea greu de identificat – și adesea beneficiază de un diagnostic corect de la un profesionist din domeniul sănătății mintale – există unele semne și simptome care sunt frecvente în rândul celor cu cele mai multe tipuri de tulburări de anxietate. Iată ce trebuie să știi și inclusiv când ar trebui să soliciți ajutor profesional.
Îngrijorarea excesivă
Din nou, grijile ocazionale sunt normale – dar pentru cei cu tulburare de anxietate generalizată, aceste griji nu dispar neapărat. Potrivit NIMH, persoanele cu tulburare de anxietate generalizată își fac griji cu privire la lucrurile tipice – inclusiv sănătatea, banii sau problemele familiale – dar la o scară mai mare. Ei continuă să-și facă griji cu privire la aceste lucruri chiar și atunci când nu există un motiv clar de îngrijorare. Această anxietate este, de asemenea, adesea greu de controlat și îngreunează suferințele să se concentreze asupra sarcinilor lor zilnice.
Adulții au de obicei nevoie de șapte până la nouă ore de somn în fiecare seară – și când programul dvs. de somn începe să sufere, este un semn că ceva nu mai funcționează. Potrivit Asociației pentru Anxietate și Depresie din America (ADAA), stresul și anxietatea pot provoca probleme de somn sau pot agrava alte probleme, cum ar fi insomnia. Deoarece tulburările de somn pot duce la anxietate – sau anxietatea poate duce la tulburări de somn – cel mai bine este să discuți cu medicul tău pentru a determina cauzele care stau la baza și ce puteți face pentru a le corecta.
Unele anxietăți nu sunt deloc generalizate; dimpotrivă, este atașat la o anumită situație sau lucru – cum ar fi zborul, animalele sau mulțimile. Dacă frica devine copleșitoare, perturbatoare și disproporționată față de riscul real implicat, este un semn revelator al fobiei, un tip de tulburare de anxietate. Deși fobiile pot fi paralizante, nu sunt evidente în orice moment. De fapt, este posibil să nu iasă la suprafață până când nu vă confruntați cu o anumită situație și descoperi că eşti incapabil să depăşeşti frica.
Tensiunea musculară aproape constantă – indiferent dacă aceasta constă în strângerea maxilarului, pumnilor sau flexarea mușchilor pe tot corpul – însoțește adesea tulburările de anxietate. Acest simptom poate fi atât de persistent și omniprezent încât oamenii care au trăit cu el de mult timp pot înceta să-l observe după un timp. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea tensiunii musculare sub control, dar tensiunea se poate aprinde dacă o vătămare sau un alt eveniment neprevăzut perturbă obiceiurile de antrenament ale unei persoane, spune Winston.
Uneori, anxietatea poate provoca mai mult decât o senzație de „fluturi în stomac”. De fapt, problemele digestive – greață, diaree, indigestie – sunt unele dintre principalele plângeri legate de tulburările de anxietate, conform ADAA. Deși există pași pe care îi puteți lua pentru a vă diminua durerea gastro-intestinală din cauza anxietății, cum ar fi respirații adânci, exerciții fizice regulate și chiar urmăriți meditații zilnice ghidate, cea mai bună cale este să căutați ajutorul unui terapeut specializat în anxietate și veniți cu un plan de tratament.
Frica de scenă este un alt simptom de anxietate. Majoritatea oamenilor resimt o puternică stare de emoţie înainte de a se adresa unui grup sau de a fi în centrul atenției. Dar dacă frica este atât de puternică încât niciun fel de antrenament sau practică nu o va atenua sau dacă petreci mult timp gândindu-te și îngrijorându-te, puteți avea o formă de tulburare de anxietate socială (cunoscută și sub numele de fobie socială).
Tulburarea de anxietate socială nu implică întotdeauna să vorbești cu o mulțime sau să fii în centrul atenției. În majoritatea cazurilor, anxietatea este provocată de situații de zi cu zi, cum ar fi conversația individuală la o petrecere chiar și în fața unui număr mic de oameni.
În aceste situații, persoanele cu tulburări de anxietate socială tind să se simtă conștiente de sine, de parcă toți ochii sunt ațintiți asupra lor și au adesea roșeață, tremurături, greață, transpirație abundentă sau dificultăți de vorbire. Aceste simptome pot fi atât de perturbatoare încât fac dificilă întâlnirea cu oameni noi, menținerea relațiilor și avansarea la locul de muncă sau la școală.
Atacurile de panică pot fi terifiante: imaginează-ţi un sentiment brusc de frică și neajutorare, care poate dura câteva minute, însoțit de simptome fizice înfricoșătoare, cum ar fi probleme de respirație, bătăi rapide ale inimii, furnicături sau amorțirea mâinilor, transpirație, slăbiciune sau amețeli, dureri de stomac și senzație de căldură sau frig.
Retrăirea unui eveniment tulburător sau traumatic – o întâlnire violentă, moartea subită a unei persoane dragi – este un simptom distinctiv al tulburării de stres posttraumatic (PTSD), care împărtășește unele trăsături cu tulburările de anxietate. Până de curând, de fapt, PTSD era văzută mai degrabă ca un tip de tulburare de anxietate decât ca o afecțiune de sine stătătoare.
Mentalitatea obsesivă cunoscută sub numele de perfecționism „merge mână în mână cu tulburările de anxietate”, spune Winston. „Dacă vă judecați în mod constant sau aveți o mulțime de anxietate anticipativă cu privire la greșeli sau la scăderea standardelor, atunci probabil că aveți o tulburare de anxietate.”
Pentru a fi diagnosticată cu tulburare obsesiv-compulsivă, obsesivitatea și gândurile intruzive ale unei persoane trebuie să fie însoțite de un comportament compulsiv, indiferent dacă este mental (spunându-ţi că va fi bine mereu și iar) și fizic (spălarea mâinilor, îndreptarea articolelor).
Gândirea obsesivă și comportamentul compulsiv devin o tulburare completă atunci când necesitatea de a finaliza comportamentele – cunoscute și sub numele de „ritualuri” – începe să-ți conducă viața, spune Winston. „Dacă îți place radioul la nivelul de volum 3, de exemplu, și se blochează pe 4, ai fi într-o panică totală până când ai putea să-l repari?”
Îndoiala de sine persistentă este o caracteristică comună a tulburărilor de anxietate, inclusiv tulburarea de anxietate generalizată și TOC. În unele cazuri, îndoiala se poate învârti în jurul unei întrebări esențiale pentru identitatea sau relațiile unei persoane, cum ar fi „Îmi iubesc soțul la fel de mult ca el mă iubește?” Cu TOC, spune Winston, aceste „atacuri de îndoială” sunt deosebit de frecvente atunci când o întrebare este de răspuns.