“Logica te duce de la A la B. Imaginaţia te poartă peste tot.” Albert Einstein
Ai nevoie să generezi rezultate, să atingi obiective, să demonstrezi mereu că eşti foarte bun. Liderii de echipe, managerii, antreprenorii nu pot să trăiască fără aşa ceva. Şi sunt momente în care tensiunea, încordarea pe atingerea obiectivului ne ia din creativitate şi din libertatea de a face lucruri.
Am avut onoarea de a-l avea ca profesor pe dr. Stephen Gilligan, psiholog şi profesor eminent în hipnoza ericksoniană, părintele coaching-ului generativ. De la el, am înţeles foarte clar că doar atunci când sunt deschisă şi prezentă, conectată, în acelaşi timp, la conştient şi inconştient, accept părţile mele ‘’negative’’, abia atunci pot să prindă viaţă noi alegeri, noi conştientizări şi soluţii creative la tot ceea îmi propun să obţin.
În cadrul cursului, facilitatorul a trecut de limbajul cognitiv şi s-a adresat unor părţi din noi pe care le accesăm mai rar. Şi tocmai asta, a fost util şi diferit, că ne-am lăsat ghidaţi într-o avalanşă de emoţii şi stări, care te conduc ca într-un rollercoaster, învăţând astfel despre resursele nelimitate ale naturii umane.
Mai jos, te invit să regăseşti câteva din lecţiile învăţate din rolul meu de lider, de coach, de om:
Dacă ai alături de tine un om şi vrei să îl sprijini în procesul său de învăţare, de explorare de posibilităţi la problemele şi provocările pe care le are în viaţa profesională sau personală, atunci primul lucru cu care începi este să îţi acordezi propria fiinţă, într-o stare COACH (centered, open, aware, connected, holding). Exersând această stare, am realizat că este acel mindfulness de care se tot vorbeşte, dacă rămâi prezent în corpul tău, simţi unde îţi sunt picioarele aşezate, cum se odihnesc mâinile, cum respiri, totul se aşează într-o prezenţă ce nu poate fi explicată. Din această stare, poţi să comunici mult mai uşor, fără să laşi ca propriile gânduri să interfereze cu modul în care ţi-ai propus să îl ajuţi pe celălalt, eşti mai creativ în exprimare, eşti mai atent la celălalt şi vezi realmente împreună cu celălalt ce descoperă, de fapt, singur.
Mai multe detalii în articolul publicat de Dynamic HR.