Distanta Romania – Africa de Sud: 9.000 km, 12 ore de zbor
Nr. locuitori: aprox. 55 mil (cu toate ca intr-o revista locala am gasit ca ar fi 89 mil)
Nr. limbi oficiale: 11
Africa de Sud este o experienta in sine care nu trebuie ratata, un contrast pe care nu l-am mai intalnit nicaieri, legat de peisaje, discrepante sociale. Multe iti poate spune despre aceasta tara doar daca afli ca are 11 limbi oficiale, de aici poti trage singur concluziile despre ce turbulente au putut fi gasite in trecut.
Cel mai mare soc a fost pentru mine, dupa ce stiam ca Africa de Sud este cea mai evoluata tara din zona, sa vad cum traiesc oamenii in cutii minuscule de metal, fara toalete, unele fara lumina, caldura/aer conditionat, nu vreau sa ma gandesc cum este sa traiesti in asa ceva, mai ales cand este cald sau rece, cum urineaza la orice colt de strada si de casa.
Interesant este ca africanilor li se construiesc case sociale, iar intr-o revista citeam ca se construiesc aprox. 500 de case sociale/zi, foarte greu de imaginat sau de crezut asa ceva.
Am calatorit de la Johannesburg la Capetown, pe coasta de est, iar cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut si le recomand sunt: Blyde River Canyon, Kruger Park, Cape of Good Hope, Capetown
Una din cele mai frumoase parti ale Africii, cand mergi in perioada de primavara a lor, este sa vezi drumurile pavate cu copacii Jacaranda, miros superb, au o culoare minunata, iti mangaie de-a dreptul privirea, dupa ce vezi atata saracie:
Cape Town te cucereste instant si asta poate si pentru ca este foarte mult europenizat, iti aminteste de Coasta de Azur, de Monte Carlo…
Acum la final de calatorie pot spune ca imi amintesc cu mare placere de mesele cu fructe de mare, de vinul rosu excelent, de drumurile impecabile, de Jacaranda tree, de ploile de primavara, de animalele impresionante din salbaticie, de fluturararea steagului nostru chiar in ziua alegerilor prezidentiale la Cape of Good Hope, de tarmul Oceanului Indian si de cate si mai cate.