Îngrijorare, panică, anxietate, stres… toatea acestea ne-au înconjurat mai mult sau mai puţin zilele acestea. Parcă timpul s-a oprit în loc, iar fiecare dintre noi încearcă să îşi restabilească echilibrul interior, puternic zguduit de situaţia actuală.
Ce se va întâmpla cu mine?
Voi mai avea un loc de muncă mâine?
Am suficiente resurse pentru a-mi asigura un trai decent perioada următoare?
Oare voi rezista virusului, în caz de îmbolnăvire?
Familia mea va fi bine?
Şi câte şi mai câte gânduri ne trec prin minte în această perioadă incertă.
Deşi, nu avem certitudinea zilei de mâine…
Deşi, lumea ne-a fost dată peste cap…
Deşi, nu ştim ce să facem…
Deşi, nu ştim exact cum ne vom descurca…
Deşi, suntem cuprinşi de anxietate…
Este timpul să învăţăm să trăim în PREZENT, să ne adaptăm situaţiei actuale, să căutăm soluţii pentru starea noastră de sănătate şi a celor dragi, pentru job-ul sau business-ul nostru, pentru perioada de criză economică şi financiară, care cu certitudine va urma.
Iată mai jos 11 idei şi soluţii despre cum să supravieţuieşti mental:
Acum, este mai important ca niciodată să priveşti puţin mai atent la stilul tău de viaţă. Mănâncă cât mai sănătos posibil, alege legume şi fructe proaspete (spală-le bine înainte)şi alege să îţi găteşti propriile feluri de mâncare şi nu neglija o hidratare corespunzătoare. Încearcă să dormi minim 8 ore pe noapte şi practică sportul zilnic.
Nu trebuie să ne mai gândim la trecut, pentru că nimic nu se mai poate schimba acolo, şi nici la viitor, la momentele în care fiecare dintre noi va reveni la ceea ce numeam normalitate. Acum trăim prezentul şi trebuie să învăţăm să ne bucurăm pentru fiecare zi dăruită. Iată aici o înregistare audio, cu ajutorul căreia să te setezi mental pentru o zi de succes, încărcată cu energie.
În cazul în care lucrezi de acasă, creează-ţi propriarutină, astfel încât productivitatea să nu îţi fie afectată şi să continui să îţi duci la bun sfârşit proiectele. Chiar dacă distragerile pot apărea la orice pas, stabileste-ţi o agendă cu ceea ce ai de făcut în ziua respectivă, dar şi pauze şi momente de relaxare 🙂
Pentru că majoritatea dintre noi lucrează parţial sau integral de acasă, ne bucurăm de mai mult timp liber. Foloseşte-l cu folos şi fă-ţi o listă cu acele titluri la care tânjeai de atâta vreme. Recomandările noastre merg către: Omul în căutarea sensului vieţii, Viktor Frankl, Partea întunecată a căutatorilor de lumină, Debbie Ford, Focus, Daniel Goleman, Supercreierul, Deepak Chopra.
Zilele acestea au apărut în spaţiul online foarte multe declaraţii, opinii şi sfaturi, însă de cele mai multe ori, acestea s-au dovedit a fi false. Pentru starea ta de sănătate mentală, urmează doar sfaturile specialiştilor în domeniu.
Unul dintre cele mai bune lucruri oferite de autoizolare este faptul că ne dăruieşte un cadou deosebit de preţios în zilele noastre, TIMPUL. Petrece timp cu partenerul tău şi cu copiii tăi, gătiţi împreună, pictaţi, uitaţi-vă la emisiunile şi documentarele preferate, “vizitaţi” online muzeele preferate şi uitaţi-vă la concertele şi piesele de teatru disponibile în spaţiul online.
Nu neglija, de asemenea, dezvoltarea ta personală şi profesională. Poţi găsi pe internet foarte multe resurse utile, care să te sprijine în activitatea profesională sau care să îţi dezvolte hobby-urile. Coursera, FutureLearn sau Alison oferă o varietate de cursuri gratuite din care poţi alege.
Poţi asculta o serie de înregistrări audio, prin care să înveţi să îţi gestionezi mai bine stresul, să te calmezi în câteva minute sau să îţi vizualizezi propriul obiectiv personal sau profesional.
Atunci când facem dragoste sunt eliberați hormonii fericirii.Sexul stimulează secreția hormonilor cum ar fi oxitocina, ceea ce te face să te simți conectat la alte persoane, și dopamina, care activează centrul de recompense al creierului. Toate acestea te ajută la întărirea sistemului imunitar.
Se știe deja că râsul este terapeutic. De-a lungul timpului, cercetătorii au efectuat studii pentru a explora impactul râsului asupra sănătăţii. După evaluarea participanţilor înainte şi după un eveniment plin de umor, studiile au arătat că episoadele de râs au ajutat la reducerea durerii, la scăderea hormonilor legaţi de stres şi la stimularea sistemului imunitar la participanţi.
Râsul te poate ajuta să te simţi mai bine în legătură cu tine şi cu cei din jurul tău. Când râzi, niciun alt gând nu îţi vine în minte. Râsul poate, de asemenea, să provoace schimbări fizice în organism. După ce ai râs doar câteva minute este foarte probabil să te simţi mai bine ore întregi.
Așa cum ai grijă să bei apă, tot așa poți avea grijă să hrănești mentalul cu o doză zilnică de râs.
În aceste vremuri de incertitudine, te vei simţi mai confortabil şi, în siguranţă, dacă vei avea un plan de acţiune în cazul în care lucrurile pot degenera. Iar, dacă situaţia se va îmbunătăţi, te vei simţi mult mai bine, deoarece te aşteptai la ceea ce era mai rău.
Ai grijă de starea ta de bine! 🙂