World Sleep Day – Ziua Mondială a Somnului este celebrată anul acesta în data de 15 martie, fiind iniţiată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu scopul de a atrage atenţia asupra unui aspect deosebit de important al calităţii vieţii noastre – somnul.
Personal, pot spune că relaţia mea cu somnul a avut numeroase suişuri şi coborâşuri. În timpul unei perioade foarte stresante la birou, dar mai ales după ce am născut, perioada pe care eu o petreceam efectiv dormind, s-a redus dramatic. Somnul meu era unul superficial, deloc odihnitor, în care mă trezeam de foarte multe ori în timpul nopţii, şi nu mai puteam adormi înapoi.
În lipsa somnului, au apărut stările de nervozitate, iritabilitate, unde productivitatea şi motivaţia erau minime. Am început, atunci, să mă gândesc serios la problemele de sănătate, pe care, cel mai probabil, ar fi urmat să le am şi eu, dacă nu găseam o soluţie. Am apelat la mai multe tehnici, de-a lungul vieţii, pentru tratarea insomniei (homeopatie, acupunctură, reflexoterapie, terapie cranio-sacrală) şi, în final, am ajuns să dezvolt propriile metode pentru îmbunătăţirea calităţii somnului, şi implicat, a stării de sănătate fizice şi mentale.
În cadrul sesiunilor de coaching alături de clienţii mei, observ constant această problemă a insomniei şi a tulburărilor de somn. Stresul, lipsa activităţilor fizice, regimul alimentar constituie principalele cauze ale problemelor legate de somn. În urma studiului Stres Naţional efectuat de Dynamic HR, aflăm că 68% dintre angajaţii români dorm mai puţin de 7-8 ore pe noapte, 98% suferă de epuizare fizică şi mentală, iar 93% dintre ei se simt deprimaţi.
51% din populaţia totală a lumii doarme mai puţin decât are nevoie. Angajaţii îşi iau, în medie, 7 zile de concediu pentru a recupera somnul pierdut. 80% dintre angajaţii din jurul lumii se folosesc de weekend-uri, pentru a recupera somnul pierdut în timpul săptămânii.
Iată mai jos 10 lucruri mai puţin ştiute despre somn (Matthew Walker), care te vor ajuta să capeţi o perspectivă diferită asupra acestui subiect:
Prima întrebare pe care o adresez oamenilor care vin la terapie este dacă dorm suficient, dacă se simt odihniţi şi marea majoritate spune că Nu. Pentru mine, somnul reprezintă una dintre principalele cauze ale relaţiilor defectuoase, ale stărilor emoționale neplăcute, totul amplificându-se în lipsa somului.
Pentru toate aceste motive, am pregătit două materiale audio care te ajută să ai un somn mai bun.
O înregistrare care te ajută să analizezi somnul:
O înregistrare care te ajută să adormi mai uşor:
Dacă ai nevoie de sprijin pentru a gestiona problemele din viaţa ta, te invit să te înscrii în programul LifeFit.