A fi într-o relație bună nu este foarte uşor nici în vremuri normale. Pandemia nu o face deloc mai ușoară, cu tot stresul și restricțiile contactelor sociale impuse. Cum pot relațiile să prospere încă? Ne apropiem de sărbătorile iubirii, Sfântul Valentin şi Dragobetele, şi indiferent ce alegi să sărbătoreşti, anul acesta, cu siguranţă, ceva s-a schimbat asupra relaţiei în urma impactului provocat de pandemia de coronavirus.
Relațiile sunt adesea complicate, şi pot avea mai multe forme: pot fi monogame, poliamoroase sau la distanță; există cupluri care locuiesc împreună sau separat, cu sau fără copii. „Relație medie nu există”, spune psihologul și cercetătorul sexual Marieke Dewitte de la Universitatea Maastricht din Olanda. Dewitte pune un accent deosebit pe realitatea aparent banală că fiecare parteneriat este extrem de unic.
Însă, chiar şi aşa, am pregătit 5 sfaturi pentru ca relaţia ta să prospere, cu sau fără pandemie.
Pandemia de coronavirus în sine, împreună cu toate măsurile luate pentru a o stopa, a pus foarte mulți oameni într-un stres extraordinar: unii au suferit pierderi importante, alţii au trebuit să se reprofileze, alţii să înveţe să lucreze în noi contexte, toate acestea într-un mediu nesigur şi dificil.
În mod evident, majoritatea au experimentat impactul asupra relației de cuplu. Dacă accepți faptul că propria definiție a normalității tocmai a fost răsturnată, poți reduce semnificativ cerințele nu numai asupra ta, ci și asupra relaţiei tale. Setează-ţi corect aşteptările, fă pace cu tine însuţi şi pune deoparte toate limitările, analizând lucrurile şi din alte perspective.
„O mare problemă pentru cupluri, pentru cei care locuiesc în gospodării mai mari cu copii, este lipsa de locuri în care să se retragă”, spune sociologul Barbara Rothmüller
Desigur, acest lucru este deosebit de vizibil atunci când toată lumea este brusc acasă – tot timpul. Într-un spațiu de locuit care este prea mic, este esențial să ne ajutăm reciproc în mod conștient să găsim mai mult spațiu. De exemplu, unii oameni au declarat în sondaje că soluția a fost să meargă la plimbare câteva ore, astfel încât și alți membri ai gospodăriei să poată fi singuri în pace și liniște.
Cei care își pot articula nevoile au un avantaj. Dar pentru a ne putea exprima propriile nevoi și dorințe, trebuie mai întâi să fim conștienți de ele. Aici pandemia ne oferă o șansă: lipsa de distrageri sociale și culturale, precum și nenumăratele întâlniri anulate înseamnă că suntem forțați să ne confruntăm și să ne împăcăm cu noi înșine, așa cum nu am mai făcut până acum. Acest lucru poate fi extrem de provocator, dar poate fi și o oportunitate.
Un climat permanent negativ nu va schimba situația și nici nu va ajuta relaţia să meargă înainte. „Este timpul să dezvoltăm noi interese”, spune psihologul Dewitte: citind, jucând sport sau gătind. Cel puțin, aceste lucruri nu pot face rău.
Sexualitatea noastră este, de asemenea, puternic influențată de modul în care ne simțim despre noi înșine. Să bei al paisprezecelea pahar de vin în timp ce stai în pantaloni de trening și să fii trist pentru toate lucrurile care nu sunt posibile în acest moment este în regulă. Dar să faci sport, să gătești ceva sănătos și delicios și să te îmbraci la cină acasă sunt idei mai bune.
Sondajele efectuate de Barbara Rothmüller au arătat că în timpul primului lockdown, dorința sexuală a unor cupluri a scăzut. Pentru unii oameni, însă, sexul a fost un mijloc de a se distrage de la stres. Problema poate deveni un adevărat test pentru cupluri: dacă stresul ne mărește dorința sexuală sau îl face să dispară este o problemă extrem de individuală.
Conflictele din relație, fie din cauza îngrijorărilor existențiale, fie din cauza supraîncărcării de la locul de muncă sau îngrijirii copiilor, își dau puterea pentru a ne „pune viața sexuală pe gheață”. Pe de altă parte, intimitatea fizică poate avea o funcție puternică de construire a legăturilor, una care este prea puternică pentru a fi neglijată, pur și simplu, într-o relație.
Dewitte, care nu numai că cercetează sexul, dar și organizează ateliere sexuale, îi place să rezolve problema dorinței sexuale latente cu regula de 10 minute: zece minute de îmbrățișări și sărutări pot fi suficiente pentru a vă duce într-o stare de spirit, care anterior părea la fel de îndepărtată ca sfârșitul pandemiei de coronavirus. Și dacă nu? „Atunci cuplul a petrecut 10 minute sărutându-se și alintându-se. Nu contează frecvența întâlnirilor sexuale, ci calitatea lor.”, spune Dewitte.
Întrucât ideea noastră de normalitate este deja răsturnată, este momentul primordial să ne reordonăm lista de priorități. Și consensul general pare să fie că sănătatea ar trebui să fie în partea de sus a acesteia.
Familia și partenerii romantici sunt, de asemenea, în fruntea listei, deoarece aceștia sunt persoanele care, într-o criză, ar sta cu noi pe o insulă pustie sau de care ne este foarte dor când o pandemie ne ține departe.
Potrivit sondajelor lui Rothmüller, multe cupluri au folosit aparent pauza din viața publică pentru a investi în ele însele, aprofundând relația lor prin mai multe conversații, mai multă intimitate și mai multă comunitate.
Sursa: dw.com