Știai că majoritatea CEOs din România a declarat faptul că primele două cele mai importante aspecte în perioada aceasta sunt: continuitatea business-ului și wellbeing-ul angajaților? Printre cele mai mari provocări prin care trecem noi managerii se regăsesc: menținerea echipelor laolaltă sau menținerea oamenilor implicați de la distanță. Acei angajați care realmente se implică, vă pot asigura că se luptă cu stres, cu tone de task-uri, cu multe ore de lucru, mai mult de 10 ore, rămân conectați la serviciu toată ziua, nu se dau jos de pe scaun, nu fac pauze, nu au parte de somn suficient și încet, încet toată lumea se epuizează. Și repet, vorbesc despre cei care sunt cu adevărat dedicați job-ului.
Afectați de carantină, mulți oameni se luptă, de asemenea, să-și mențină obiceiurile de viață sănătoase. Mulți angajați nu au condiții adecvate de muncă la distanță, ceea ce poate afecta nivelul de productivitate al angajaților noștri. Sănătatea mintală, cu o creștere enormă a stresului, fricii și incertitudinii la locul de muncă, este, de asemenea, perturbată de pandemia actuală. În cele din urmă, cu distanțarea socială și restricțiile de izolare, această pandemie are, de asemenea, un impact imens asupra bunăstării sociale a angajaților noștri.
Prin urmare, wellbeing-ul angajaților trebuie să devină una dintre principalele priorități pentru organizații. Știi cum să recunoști la tine sau la ceilalți colegi semnele epuizării/ burnout-ului?
- Performanța și eficiența ta scad la locul de muncă.
- Îți pierzi încrederea că îți poți atinge obiectivele.
- Eviți sarcinile legate de muncă.
- Te simți epuizat/ă.
- Ți-ai pierdut interesul pentru munca ta.
- Nu te poți deconecta de la serviciu nici atunci când ești lângă copiii tăi.
- Simți multă frustrare, cinism și alte emoții puternice negative.
- S-ar putea să observi că te simți mai pesimist ca înainte. În timp ce toată lumea experimentează din când în când unele emoții negative, este important să știi când acestea devin neobișnuite pentru tine
- Burnout-ul și stresul cronic pot interfera cu capacitatea ta de a acorda atenție sau concentrare.
- Simți lipsă de energie, epuizare, oboseală și tulburări de somn.
- Burnout-ul prelungit este adesea însoțit de alte simptome fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate și dureri de stomac, precum și probleme de concentrare, anxietate, atacuri de panică și stări depresive.
Ce te ajută să îți menții wellbeing-ul în această perioadă?
- Ia în serios relaxarea,de mai multe ori pe zi. Fie că începi să meditezi, să asculți muzică, să citești o carte, să faci o plimbare, gândește-te cu adevărat la ce vei face pentru a te relaxa și alocă timp în agendă, ca și când ai avea un meeting important.
- Găsește ceva în afara muncii care te pasionează,care să fie provocator, atrăgător și care te face să îți crească apetitul pentru viață.
- În timp ce tehnologia poate promova productivitatea,ea poate permite, de asemenea, să interfereze cu timpul în familie, concediul și activitățile sociale. Stabilește limitele oprind telefoanele mobile la cină și alocând anumite ore pentru a verifica e-mailul.
- Dormi suficient.Cercetările sugerează că a dormi mai puțin de șase ore pe noapte este un factor de risc major pentru epuizare, nu în ultimul rând, deoarece somnul slab poate avea efecte negative asupra performanței și productivității muncii. Poate duce la oboseală, poate scădea motivația, te poate face mai sensibil la evenimente stresante, îţi poate afecta funcția mentală, te poate lăsa mai susceptibil la erori și poate face mai dificilă jonglarea cu cerințele concurente. Siguranța și productivitatea sunt, de asemenea, compromise din cauza efectului pe care lipsa de somn îl are asupra vigilenței mentale, preciziei și capacității de a învăța. Majoritatea oamenilor știu că somnul inadecvat scade vigilența și crește somnolența, iritabilitatea și oboseala. Cu toate acestea, mulți nu știu că o singură noapte nedormită poate afecta performanța la fel de mult ca o alcoolemie de 0,08-0,1% (limita legală în multe locuri).
- Deconectează-te de la știrile apocaliptice.
- Consultă un medic.Pot apărea semne fizice care ar putea fi supuse unui stres prea mare și ar trebui abordate: mai multe dureri de cap, umeri strânși, gât rigid sau tulburări stomacale mai frecvente.
- În ceea ce privește sănătatea mintală,epuizarea implică de multe ori și depresia și, dacă sunteți deprimat, aceasta îţi poate afecta și nivelul de epuizare. Așadar, dacă problemele cu care vă confruntați sunt cu adevărat grave și se înrăutățesc, este posibil să fie nevoie să solicitați ajutor profesional. Discută cu un psiholog pentru a obține ajutor dincolo de sprijinul prietenilor și membrilor familiei.
Mai jos găsești o listă cu ceea ce fac eu pentru a ajuta în reducerea stresului și prevenirea burnout-ului:
- Am dezvoltat o serie de training-uri pe perioada pandemiei care ajută la gestionarea emoțiilor, reducerea tulburărilor alimentare cauzate pe fond de stres, stresul reîntoarcerii la birou.
- Câteva programe online complexe care au țintesc diferite probleme, cum ar fi stresul, depresia, anxietatea, simptomele fizice cauzate de burnout.
- Ședințele online unu-la-unu, ce vizează teme precum: cultivarea gândurilor pozitive, relaxare, detaşarea de probleme, creşterea rezilienţei, gestionarea emoţiilor puternice.